”Menestyvää yritystä ei pelasta mikään” ja viisi muuta ohjenuoraa Ahon sisarusten yrittäjyydessä

Sisarukset Miia Porkkala, Annakaija Lappalainen, Antti Aho, Kari Jussi Aho ja Ville Aho ovat jatkaneet isänsä Juhani Ahon perustamia yrityksiä menestyksekkäästi.

Sisarukset Miia Porkkala, Annakaija Lappalainen, Antti Aho, Kari Jussi Aho ja Ville Aho ovat jatkaneet isänsä Juhani Ahon perustamia yrityksiä menestyksekkäästi.

Aho Groupin omistajasisarukset ovat saaneet Family Enterprise 2019 -perheyrityspalkinnon EY Entrepreneur of the Year -kilpailussa. Palkinnon raati korosti valinnassaan yritysten todellista perhetarinaa, jossa jokainen perheenjäsen panostaa yritysten menestykseen ja jossa uskotaan omiin vahvuuksiin ja kovaan työhön, riskejä ja investointeja turhaan pelkäämättä. Aho Groupin hallituksen puheenjohtaja Miia Porkkala kirjoittaa ajatuksista ja asenteista yhteisen työn taustalla.

Vuosituhannen vaihteessa saimme isältämme Jussilta avaimet hänen perustamiinsa yrityksiin, eli Lääkärikeskus Aavaan, Rukaan ja Pyhään. Isämme ja äitimme Eilan toive oli, että luotsaisimme yrityksiä eteenpäin yhdessä. Toive on pitänyt: yritykset ovat menestyneet, ne ovat edelleen yhteisomistuksessamme ja olemme myös hyvissä väleissä, minkä pitäisi todennäköisyyksien valossa olla lähes mahdotonta.

Meistä viidestä siskoni Annakaija ja veljeni Antti ovat toimineet enemmän Lääkärikeskus Aavan, Pikkujätin, Uudenmaan Seniorikotien ja syöpäsairaala Docrateen parissa, kun taas veljeni Kari Jussi, Ville ja minä olemme tehneet uramme pääosin Rukalla ja Pyhällä. Olemme kaikki yhtä lailla kiinnostuneita ja kiintyneitä kummankin puolen yrityksiin.

Sitä voi olla vaikea uskoa nyt, mutta sukupolvenvaihdoksen aikaan yrityksemme olivat lähes arvottomia. Lama ja kaksi peräkkäistä devalvaatiota olivat nostaneet valuuttalainaa nostaneiden yritystemme lainat tähtitieteellisiksi. Liikevaihtoa oli silloin 29 miljoonaa euroa ja lainaa 40 miljoonaa. On suorastaan ihme, ettei meitä asetettu silloin konkurssiin.

Tänä päivänä yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on 125 miljoonaa euroa ja lainaa on vain reilut 10 miljoonaa. Työllistämme yli 1 000 ammattilaista matkailun ja terveydenhuollon saroilla sekä yli 600 lääkäriä ammatinharjoittajina. Mukana on tietysti roppakaupalla onnea, mutta töitä on tehty hartiavoimin ja vaikeita päätöksiä ajoittain. Minkälaiset periaatteet ovat ohjanneet työtämme?

 
Aho Groupin terveysliiketoiminta sai alkunsa yhdestä yksityisestä lääkärinvastaanotosta, joka kasvoi vuosikymmenten saatossa Aavaksi. Muita terveysyrityksiä ovat lasten ja nuorten lääkäriasema Pikkujätti, Docrates syöpäsairaala sekä Uudenmaan Senior…

Aho Groupin terveysliiketoiminta sai alkunsa yhdestä yksityisestä lääkärinvastaanotosta, joka kasvoi vuosikymmenten saatossa Aavaksi. Muita terveysyrityksiä ovat lasten ja nuorten lääkäriasema Pikkujätti, Docrates syöpäsairaala sekä Uudenmaan Seniorikodit.

EY Family Enterprise 2019 Aava Terveyspalvelut 2.jpg
EY Family Enterprise 2019 Aava Terveyspalvelut 1.jpg
 

1. Yritykset ovat meille tärkeitä

Yritysten rooli elämässämme on aina ollut suuri. Nuorempina ihmettelimme isämme tarmoa ja kykyä olla jatkuvasti liikenteessä, pitää montaa rautaa tulessa ja suunnitella aina vain uusia investointeja, laajennuksia, palveluita ja yhteistyökuvioita.

Nykyään ymmärrämme hyvin sen innostuksen ja draivin, jonka yritysten kautta voi saavuttaa. Rakentamalla yhä uusia ja parempia palveluja, seuraamalla ja tukemalla henkilökunnan kasvua roolista ja tehtävästä toiseen ja saavuttamalla asiakkaiden luottamuksen yhä uudelleen voimme olla mukana rakentamassa kestävää, uudistuvaa yrityskokonaisuutta ja suomalaista yhteiskuntaa.

Yritykset ovat meille tärkeitä – ne ovat paljon enemmän kuin työpaikka tai osinkojen lähde. Niiden kautta ja niiden kanssa pystymme tekemään meille merkityksellisiä asioita: luoda yhtiöt näköisiksemme, päättää niiden suunnan ja tavoitteet sekä vaikuttaa omien kompetenssiemme ja kiinnostuksiemme mukaisissa rooleissa.

2. Yrittämättä ei anneta periksi

Usko yrityksen menestykseen vaikeuksienkin keskellä on ratkaisevan tärkeää. Periksiantamattomuus ei tarkoita pään hakkaamista samaan keloon uudelleen ja uudelleen, vaan sitä, että etsii uusia keloja, joista sitten joku antaa periksi. Luovien väylien etsiminen karikkojen keskellä luo uskoa ympärilleen.

Kaikissa yhtiöissämme on vuosikymmenten varrella ollut vaikeita vaiheita, joissa periksiantaminen olisi ehkä ollut helpoin vaihtoehto. Onneksi DNA:ssamme on ollut isältämme perityt eteläpohjalaiset geenit, joiden ansiosta matkamme on saanut jatkua.

Kun koskeen on lähdetty matkaa taittamaan, kipparin on pidettävä kanootti liikenteessä sitä päämäärätietoisesti ohjaten ja vauhtia ylläpitäen. Suvantovaiheessa on syytä juhlia, kiittää kaikkia niin matkalla kuin matkavalmisteluissa mukana olleita ja suunnitella innolla taas uusia retkiä.

3. Luottamus mahdollistaa yhteisen suunnan

Luottamusta on rakennettava hyvinä aikoina, sillä se kantaa läpi suhdanteiden. Luottamus rakentuu ennen kaikkea läpinäkyvistä toimintatavoista ja rehellisyydestä, pyrkimyksestä tehdä asiat oikein ja oikeudenmukaisesti sekä siitä, että myöntää virheensä kun niitä tulee tehtyä ja pyytää anteeksi jos tahtomattaan tulee toisia loukanneeksi. Kyky keskustella asioista, joista lähtökohtaisesti voimme olla eri mieltä, luo vahvan pohjan luottamukselle.

Hallitusten, johdon, henkilökunnan ja asiakkaiden on helppo luottaa omistajan sanaan, kun omistajat ovat siihen yhdessä sitoutuneet ja se on yhdessä selkeästi viestitty. Isämme teki päätöksensä yksin eikä hän ollut vastuussa kenellekään. Usean omistajan kesken yhteisen omistajatahdon rakentaminen edellyttää paljon keskustelua ja monia yhdessä vietettyjä tunteja.

4. Hyvät ja huonot syyt myydä

Menestyneissä perheyrityksessä joudutaan tasaisin väliajoin ostotarjousten alla pohtimaan, olisiko yritys myynnissä. Me jouduimme palaamaan tähän kysymykseen useamman kerran, kun pääomasijoittajat rakensivat Suomen terveydenhuoltosektoria uuteen muottiin.

Jossain vaiheessa totesimme, että asia on keskusteltava läpi ajatuksella. Muuten voisi olla vaara siitä, että ajautuisimme sanomaan ”ohittamattomalle” ostotarjoukselle ”kyllä” ilman, että olisimme tarkkaan miettineet perusteita päätöksellemme. Pitkän ja rikkaan keskustelun lopputuloksena kirjasimme ylös hyvät ja huonot syyt myydä.

Hyvät syyt myydä liittyvät toimintaedellytystemme rapautumiseen. Jos emme enää olisi innostuneita yrityksistä tai uskoisi kykyymme uudistaa niitä, jos seuraava sukupolvi ei olisi kiinnostunut yritysten pitkäjänteisestä kehittämisestä tai jos toimiala muuttuisi sellaiseksi, ettei meidän arvopohjalla toimivalla perheyrityksellä enää olisi mahdollisuutta toimia kannattavasti, meidän kannattaisi tarkastella omistustamme yrityksissä kriittisesti.

Huonot syyt myydä puolestaan liittyvät rahaan. Vain se, että meille tarjotaan suuri summa rahaa, ei voi toimia myyntipäätöksen pohjana. Yritysten omistuksen muuttuminen rahaksi tekisi meistä sijoittajia, mikä vaatisi aivan erilaista osaamista ja asennetta, kuin mikä meille on yrittäjinä kehittynyt.

Näillä perusteilla emme ole nähneet syytä kyseenalaistaa omistustamme. Vastuu yrityksistä ja työ niiden kasvun ja uusiutumisen eteen on rikasta ja antoisaa, joskus toki raskastakin. Koskaan ei kuitenkaan tylsää ja merkityksetöntä.

5. Seuraavan sukupolven ottaminen mukaan

Jos meille työn ilo ja sen merkityksellisyys on tärkeää, on se sitä etenkin milleniaaleille, jota perheyrityksemme kolmas polvikin edustaa. Uskomme että paras tae säilyä perheyhtiöinä tulevaisuudessa on altistaa myös seuraava sukupolvi ajoissa yrityksiin, synnytettävä kiinnostus siihen mitä ne tekevät ja siihen, mitä niiden kautta voi tehdä.

Sukupolvenvaihdosprosessi on perheyrityksellä tavallaan aina menossa. Luopujien valmistautuminen luopumiseen ja tulevien omistajien altistaminen yrityksiin on tehtävä ajan kanssa. Lopulta jokainen yksilö ja sukupolvi tekee omat valintansa.

 
Juhani Aho eli nähdäkseen vielä Rukan viimeisimpien suurinvestointien aloituksen. Hän koki suurta iloa siitä, että kaikki viisi lasta löysivät tiensä perheen yritysten pariin. Juhani nukkui pois vuoden 2018 tammikuussa 87-vuoden iässä vietettyään vi…

Juhani Aho eli nähdäkseen vielä Rukan viimeisimpien suurinvestointien aloituksen. Hän koki suurta iloa siitä, että kaikki viisi lasta löysivät tiensä perheen yritysten pariin. Juhani nukkui pois vuoden 2018 tammikuussa 87-vuoden iässä vietettyään vielä viimeisen joulun tuntureissa. Kuva: Vesa Tyni, Koillissanomat

 

Lopuksi

Tänä vuonna yritykset ovat saaneet merkittäviä tunnustuksia. Värisuora alkoi keväällä, kun Ruka valittiin Vuoden Hiihtokeskukseksi ja jatkui syksyllä, kun Pyhätunturi Oy sai Lapin Yrittäjiltä paikallisen yrittäjäpalkinnon ja Rukakeskus Oy Suomen Yrittäjiltä valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon. EY:n perheyrittäjäpalkinto kruunaa koko vuoden. Kiitos kuuluu upealle henkilökunnallemme, asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneille.

Perheyrityksemme pitkäaikainen luottohenkilö Tuomo Purola varoitteli aina asioiden näyttäessä liian hyvältä, että ”menestyvää yritystä ei pelasta mikään”. Pidämme tämän mielessä ja keskitymme taas nöyrin mielin tekemään töitä tulevaisuuden menestyksen eteen.

Miia Porkkala

EY Entrepreneur of the Year on arvostettu kansainvälinen tunnustuspalkinto menestyville yrittäjille. Se rohkaisee kasvuhakuiseen, vastuulliseen yrittäjyyteen ja kannustaa yrittäjiä, jotka innostavat muita visioillaan, johtajuudellaan ja saavutuksillaan. Päätökset kilpailun palkituista yrittäjistä tekee riippumaton tuomaristo, jonka puheenjohtaja oli tänä vuonna Finanssiala ry:n toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi.

 
EY Family Enterprise logo.png